За нас

Какво е init Lab? Строителна площадка. Нито (много) повече, нито (много) по-малко. Иначе казано място за изграждане. Място, където се изграждат характери. Място където се изграждат умения. Стъпва се на основата от знания, в стремежа да се прилагат тези знания в практиката. Изграждат се човешки взаимоотношения в работна среда. Изграждат се лидерски и качества за работа в екип. Изграждат се софтуерни специалисти. Изграждат се професионалисти .

А защо тогава го наричаме “Лабораторията”? Защото не вървим сляпо по утъпканите пътеки. Тук се изпробват нови подходи. Тук се експериментира и се дава свобода на действие на лудите глави. Откачените идеи са тези, които заслужават най-много внимание и тези, които биха довели до иновации.

Реалните продукти на работата в Лабораторията стават първият комерсиален продукт на създателите си, които стартират чрез него собствен бизнес, или стават достояние на цялото общество като open source продукт за свободно ползване, носейки име и слава на авторите си, предоставяйки им множество възможности за работа на високи позиции като софтуерни специалисти.

Какво всъщност правим тук?

 • Забавляваме се. Основно се забавляваме. Забавляваме се, защото така искаме, и защото тогава сме най-истински.
 • Творим. Създаваме софтуер. Създаваме визии. Проекти, повлияни от мирогледа ни и проекти, променящи мирогледи. Създаваме си оправдания за мързела.
 • Експериментираме. Със себе си. С екипа. С методологиите за разработване на софтуер. С технологиите за правене на това, което правим. Подлагаме на съмнение всичко, и го модифицираме, така че то да придобие нов, по-ярък смисъл.
 • Измисляме. Нови подходи и нови методи за правенето на това, което правим (най-добре). Иновация в разработването на софтуер като набор от технологии, като подход към заданието, като управление на проекта. И нови идеи. Най-вече.
 • Прилагаме. Знанията и уменията, с които разполагаме + тези, които витаят във въздуха около нас. Прилагаме и това, което учим на място от средата. Прилагаме и това, което току-що ни е хрумнало – грешките се поощряват!
 • Учим се. Учим се един от друг и всички заедно. Лабораторията не е стерилизирана и не даваме никаква гаранция, че дизайнер няма да прихване код, а програмист – дизайн. Учим се да работим заедно, а по между другото и да се разбираме. Специалитета на заведението е отборната игра.

Как точно си представяме Лабораторията и каква е посоката, в която се борим да реализираме идеята си?

 • физическо място , разполагащо с достатъчно пространство за провеждането на срещи на екипите, работещи по конкретни проекти;
 • пространство за спокойна, плодотворна и съзидателна работа, където да не се намесват разсейватели като съквартиранти/родители/половинки/колеги;
 • място с кът за разпускане и стимулация на креативността;
 • техническа инфраструктура , предоставяща свобода на действията при планирането и развитието на произволен проект;
 • среда , събуждаща креативността у хората при взаимодействието им с хора (и други машини);
 • сцена , на която всеки може да бъде както учител, така и ученик, чувствайки се наистина значим в това, с което се занимава.
Това виждаме ние като наша крайна цел. Вероятно тя ще се променя в движение, ще се самоусъвършенства с времето и ще узрява успоредно с това, което ние ще реализираме на практика, така че не бихме отказали предложение за излизане от предначертания път, стига да не се губи посоката.